Kamek blogger Sarawak WELCOME TO MY BLOG, Kamek Blogger Sarawak
Share |

Selamat Datang ke blog kamek

Buat Para pelawat yang sudi melawat blog saya nie, jangan susah hati saya selang selikan dengan bahasa malaysia.. Kamek dah lama molah blog tapi sik lah kacak kedak blog lain yang dah Pro. blog kamek tok simple jak, tapi jangan susah hati. sebab sik ada apa-apa info yang bagus gilak hanya rencah kehidupan.kamek nak ngajar kitak bahasa sarawak, mun ada sapa-sapa nak belajar sik susah senang ajak bah.
Dikuching mungkin banyak blogger tapi sik sebanyak di semenanjung malaysia. Diharap kat kuching ada yang tau blog boleh jana pendapatan yang berganda hanya di rumah sambil minum kopi..
Nak tau pasal kuching, sarawak. Negeri asal kamek

Kraftangan Sepanjang Waterfront
Kalau ada yang nak pergi kuching sarawak, di sepanjang perjalanan waterfront terdapat banyak kedai kraftangan yang menjual barangan sarawak seperti cenderamata, T-shirt, keychain, Tikar , Pasu , Kain Puak kumbu dan banyak lagi.

Kek Lapis Sarawak

kek lapis sarawak adalah yang paling banyak di cari apabila pengunjung dari semenanjung datang ke sarawak. Kek Lapis boleh di dapati di Kampung Boyan yang terdekat di sepanjang Waterfront, untuk sampai di sana boleh menaiki Sampan yang di sediakan di perairan Waterfront.

Makanan yang Hot Di sarawak
Nasi Ayam Penyet, Laksa Sarawak,Mee kolok, Umai , Ikan Terubok dan banyak lagi Di Pasar Satok. Banyak Lagi Menu yang terdapat di sarawak , anda boleh cari.

Bahasa Melayu Sarawak
Kamek-Saya
Auk- Ya
Sik- Tidak
Mun-Kalau
Senang ajak- senang jer
Bagus gilak- bagus, Baik
Sia,Sinun-Disana
Dolok- dulu
Siney-Dimana
Sitok-sini

Setakat tok bahasa ari tok kelak kamek nambah lagik. mun ada yang sik paham cuba-cubalah paham.

No comments:

Post a Comment

Followers