Kamek blogger Sarawak WELCOME TO MY BLOG, Kamek Blogger Sarawak
Share |

JAKIM perjelas tentang sambutan Hari Kekasih

PUTRAJAYA: “Amalan merayakan Hari Valentine atau Hari Kekasih yang tiba setiap 14 Februari tidak pernah dianjurkan oleh Islam.

“Roh perayaan ini mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam,” inilah kata putus Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Islam Malaysia yang bersidang buat kali ke-71, hampir enam tahun yang lalu berkaitan Hari Valentine.

“Islam tidak menolak apa sahaja yang baik yang datang dari Barat apatah lagi jika ia berkaitan dengan berkasih sayang,” kata Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz.

“Kita menerima dan meraikan Hari Ibu dan Hari Bapa yang mengingatkan kasih sayang kepada ibu dan bapa kita,” katanya ketika merasmikan majlis pelancaran ‘Kempen Awasi Jerat Valentine’s Day’ kelmarin.

Namun katanya Islam juga pada masa yang sama akan menolak sesuatu yang datang waima dari Timur sekali pun jika ia bertentangan dengan prinsip dan amalan agama Islam.

“Ia bukan persoalan atau isu asal tempat kedatangan sesuatu sambutan sesuatu perayaan dan keraian itu, tetapi amalan atau ritual yang dilakukan untuk merayakan hari-hari tertentu itu,” katanya. — Bernama

2 comments:

 1. kmek dah engkah link kitak dlm blog kmek..
  terima kasih kerana send emel..

  Komen dari

  Iban2u
  http://bizniz87.wordpress.com/

  cek link kita sia, mun ada silap, padah ngan kmek..

  ReplyDelete

Followers